Fagerdalen støl
Del innlegget

Fagerdalen Støl – Et møte med det ekte stølslivet

I ei lun fjellside over Ål ligger Fagerdalen Støl, en levende støl der kyrne fortsatt beiter fritt og tradisjonene holdes i live. Her ystes, kokes og kinnes det på gamlemåten, og du inviteres til å smake på stølslivet slik det en gang var.

Det starter lenge før du ser stølen. Veien slynger seg opp fra dalen, forbi skog og vann og åpne vidder. Du kjenner at du puster dypere. Fjellufta klarner tankene, skuldrene senker seg.

Vel framme ved Fagerdalen Støl står porten åpen, og stillheten brytes bare av lyden av en ku som rauter, en liten gris som grynter etter kos, og en kaffekjele som klirrer mot en emaljekopp. Her, midt i Skarvheimen, lever stølen fortsatt slik den har gjort i generasjoner. Kyrne melkes morgen og kveld, og av den næringsrike mjølka lages både smør, ost, rumme og graut, akkurat slik det ble gjort før i tida.

Frå Ku til Du

Inne i gamlefjøset, som i dag er blitt til en lun og personlig stølsrestaurant, dekkes bordet med nystekte kvikaku, hjemmelaget rumme og syltetøy. Du får høre om hvordan rummen tjuknar i kjelleren og hvordan smøret blir kinnet for hånd. Her er det ingen snarveier, bare kunnskap, tid og kjærlighet til faget.

Når rummegrauten kommer på bordet, varm og fløyelsmyk med gyllent smør på toppen, forstår du hvorfor folk vender tilbake år etter år. Dette er mat som bærer minner – ikke bare om smaken, men om historiene, menneskene og fjellet.

I tillegg til kaféen har Fagerdalen også utsalg av egne håndlaga stølsprodukter. Her får du med deg smaken av fjellet hjem, enten det er fersk rumme, fjellsmør, pultost, trøgost, kvikaku, ferskost eller surystil. Alt er laget på stølen, for hånd, og med råvarer fra egne kyr.

Dyr, natur og ro

Rundt stølen beiter kyrne fritt, og i ei lita innhegning står fem sosiale griser klare for klapp og godbiter. Det er vanskelig å beskrive hvor rolig og tilstede man føler seg her. Tiden stopper opp, og man glemmer skjermene. Her nyte den deilige fjellufta, hjemmelaga mat og noe av den vakreste naturen Norge har å by på.

Anbefalt rute

En av de aller fineste måtene å komme seg hit på, er faktisk med sykkel. Å trille inn til Fagerdalen med fjellene som kulisse og stølen som mål, er en opplevelse i seg selv. Fra Bergsjøstølen Fjellstue, Skarslia Apartments eller Rødungstøl Fjellhotell går det grusvei innover fjellet med utsikt hele veien. Turen passer for de fleste, og sykler kan leies på både Skarslia og Bergsjøstølen Fjellstue.

Et sted å dele

Enten du kommer alene, med familien, eller som en del av en gruppe, finnes det plass for deg i Fagerdalen. I restauranten kan det dekkes til lag, lunsjer og små feiringer og gjerne med fortellinger om stølslivet før og nå. Men du trenger ikke et stort anledningskort for å ta turen. Det holder med nysgjerrighet og lysten på en opplevelse som er noe mer enn bare mat og utsikt.

 

Praktisk info

Åpningstider
1. juli til 24. august
12.00 – 16.30 man – søn

25.august – 14. september
12:00 – 16:30 lør – søn

Adresse
Fagerdalsvegen 17, 3560 Ål
– se etter skilt fra Bergsjøområdet.

Gruppebestilling og spørsmål
+ 47 911 09 779

NB! Kortterminal, men ustabilt nett. Aa gjerne kontanter. Tar ikke Vipps.